'TBS voor de media!'

Forum TBS organiseerde aan de Radboud Universiteit Nijnegen op donderdag 29 oktober 2015 haar derde tweejaarlijkse symposium met als titel 'TBS voor de media!'.

In het tijdschrift Sancties, 2016 nr.2 verscheen een terugblik op deze bijeenkomst door twee bestuursleden, alsmede een reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zie onder de links of in de bijlagen.

CSfxfRpUkAAljAs

Onder het dagvoorzitterschap van mr. Frans Bauduin, voormalig vice-president van de rechtbank Amsterdam, vond een levendige uitwisseling plaats over allerlei aspecten van publiciteit over de TBS. De 100 deelnemers debatteerden over standpunten en meningen uit de wetenschap, het forensisch veld, de journalistiek en het openbaar bestuur. Openheid en transparantie bij alle actoren waren wel de kernbegrippen, overigens in het besef dat op bepaalde momenten terughoudendheid geboden kan zijn.

De dag begon met vertoning van de documentaire '9999' van Ellen Vermeulen over het monotone en uitzichtloze leven in de Belgische inrichting Mercksplas, gevolgd door een interview met de documentairemaakster.

Na de lunch presenteerde Onno Maathuis de resultaten van het onderzoek dat Forum TBS in de zomer van 2015 heeft laten uitvoeren naar het Imago van TBS in de Nederlandse samenleving. In de bijlagen is deze presentatie opgenomen.

Daarna volgden presentaties van en debat met Stefan Bogaerts (beleving van risico's), Harry Beintema (behandeldirecteur Van Mesdag Kliniek), Roelof Bosma (onderzoeksjournalist), Hanneke de Korte (hoofd media en communicatie Reclassering Nederland), Elif Isitman (freelance journaliste), Saskia Belleman (rechtbank- en juridisch verslaggever De Telegraaf),  Annemarie Jorritsma (oud-burgemeester Almere en lid Eerste Kamer) en Tatiana Scheltema (freelance journaliste).

Op de dag van het symposium verschenen in De Gelderlander interviews met voorzitter Yvo van Kuijck over het imago-onderzoek en met een voormalige tbs'er over zijn ervaringen na de tbs. Zie de bijlagen voor het eerste en voor het tweede artikel.

________________________________________

 

DSC01238 1280x922

Forum TBS organiseerde op 29 november 2013 een tweede symposium aan de Radboud Universiteit Nijnegen met als titel Daders & slachtoffers: hoe verder?

Met dit symposium bood Forum TBS een podium voor informatie en discussie over de complexe verhouding tussen dader en slachtoffer en de (on)mogelijkheden van herstelprocessen en ontwikkelingen op dit gebied in de tbs.

Na afloop publiceerde Forum TBS het volgende Persbericht Forum TBS Symposium Daders & slachtoffers

In onderstaande bijlagen zijn de inleidingen te vinden, evenals hierbij gebruikte dia's en stellingen van inleiders en panelleden. Zie ook het verslag van Dick Raes, lid van Forum TBS, in Delikt en Delinkwent van februari 2014 (jaargang 44, aflevering 2, p. 135-136).

________________________________________

Op 3 november 2011 organiseerde Forum TBS een eerste symposium aan de Radboud Universiteit Nijmegen onder de titel TBS - de moeite waard!

sprekers Kelk, van Kuijck, Heidanus en Fokkens

________________________________________

Publicaties bij de symposia: